Η ενεργειακή λεηλασία της φύσης με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια σφοδρές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. (Βέρμιο, Άγραφα, Λασίθι, Σκύρος, Κύθνος, Άνδρος, Βοιωτία, Κέρκυρα, Έβρος, Τήνος, Πήλιο, Αρκάδι και πολλές άλλες περιοχές). Η εικόνα της περιβαλλοντικής και κοινωνικής καταστροφής είναι ορατή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
Σε καμία χώρα δεν έχουν εκχωρηθεί τα βουνά, οι τόποι φυσικού κάλλους, οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, οι βιότοποι, οι ιστορικής σημασίας τόποι, οι αρχαιολογικοί τόποι, το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura σε… εταιρείες ανεμογεννητριών!
Σε καμία χώρα τα δάση και οι αναδασωτέες εκτάσεις από φωτιές ,δεν χαρίζονται στην κατ’ όνομα “πράσινη ανάπτυξη” (ΝΑΙ, οι αναδασωτέες εκτάσεις δεν προστατεύονται πια, μπορούν να δίνονται για επενδύσεις ΑΠΕ σύμφωνα με την απόφαση 2499/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας!
Σε καμία πολιτεία συνειδητοποιημένων πολιτών δεν αίρεται η προστασία της φύσης, δεν παρακάμπτεται και ακυρώνεται η δημοκρατία του Συντάγματος χάριν κατ’ επίφαση της πράσινης ενέργειας.
Ο πολιτικός στόχος μετατροπής της χώρας σε “μπαταρία της Ευρώπης” διακηρύσσεται σε κάθε ευκαιρία, με τον εύηχο τίτλο ¨ενεργειακός κόμβος¨, χωρίς όμως ποτέ να έχει τεθεί σε συζήτηση στην κοινωνία.
Η «απελευθέρωση» των ενεργειακών αγορών από την κυβέρνηση επέτρεψε σε ιδιωτικά συμφέροντα να διεισδύσουν σε ένα κοινωνικό αγαθό όπως η ενέργεια με μόνο στόχο: το κέρδος και η διαχείρισή του από τα ενεργειακά λόμπι τα οποία βαφτίζονται “κοινωνικοί εταίροι , συνιστούν αυτό που αποκαλούμε «επιτελικό κράτος».
Τελικά ποιό θα είναι το τίμημα για τη χώρα αν τελικά φτάσουμε να γίνουμε “μπαταρία της Ευρώπης”; Η απάντηση είναι ότι θα έχουμε δώσει “γη και ύδωρ”, καταστρέφοντας το περιβάλλον και συνάμα τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη χλωροπανίδα , στις οικονομικές δραστηριότητες (τουρισμός ,μελισσοκομία, αγροκτηνοτροφία)
Για τους λόγους αυτούς, η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι η πολιτική της «μπαταρίας», στην πραγματικότητα, σημαίνει πολιτική εξάρτησης και ταπείνωσης , με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των ευρωπαϊκών κολοσσών παραγωγής ΑΠΕ, ενώ παράλληλα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία και στο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας , και επιπλέον μηδενικό όφελος στην τσέπη του Έλληνα πολίτη.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών όπως κάνουν άλλες χώρες της Ευρώπης, επικαλούμενη την πρόσφατη προειδοποίηση από την Κομισιόν που την φέρνει ένα βήμα πριν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αναφερόμαστε στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση για παραβίαση της Οδηγίας περί Οικοτόπων από το ισχύον σύστημα χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές NATURA.
Αντί γι’ αυτό, η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει απερίσκεπτη “προθυμία” στην κατ΄όνομα «πράσινη ανάπτυξη» προς χάριν της στήριξης ενεργειακών αναγκών άλλων χωρών της Ευρώπης , οι οποίες εσκεμμένα μεταφέρουν το δικό τους περιβαλλοντικό κόστος σε τρίτες “υπάκουες” χώρες όπως η Ελλάδα.
Τι κάνουμε λοιπόν; Θα καταστρέψουµε τη φύση για να “τη σώσουµε”; Τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν μια πατρίδα- στολίδι της οικουμένης , ή μια χρήσιμη “μπαταρία” για τους Ευρωπαίους και συνάμα έναν εχθρικό τόπο για τους Έλληνες ; Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Τα ψέματα κάποτε πρέπει να τελειώνουν.
Πηγή: Nikh.GR